Orangette is chocolate dipped candied orange peel. It's sweet, sour and bitter. Just so good. I have one with my morning coffee which is such a great time of a day.
Since it's before the St.Valentine's day, I share the recipe I used. (In Japan, girls gives chocolates to men on V's day)
オランジェットとはチョコレートをディップしたオレンジピールのことです。果肉部分をスライスするレシピもありますが、ベチョっとなるのが怖かったので皮だけ使用しました。オレンジの酸味、しみ込んだ砂糖の甘み、そして皮の苦さとチョコレートが最高の組み合わせです。朝のコーヒータイムに一ついただくのが、ここ最近の楽しみです。
バレンタインの前ということもありますし、私が使ったレシピをご紹介します。(ちなみに我が家のご主人様はコーンチョコのほうが好きとおっしゃっていました・・・涙)
Recipe of Orangette
Orange 2 pcs
Sugar 80% of the weight of orange peel (before cook)
Granulated sugar 5 tbsp
Bitter chocolate 100g (3.5oz)
オランジェットのレシピ
オレンジ 2個
砂糖 オレンジの皮の80%の重量分(茹でる前)
グラニュー糖 大さじ5
ビターチョコレート 板チョコ2枚ほど(100g)
Shred the peel until you don't see the wax on the surface. 表面にワックスが取れるまでおろしがねで皮を削る |
Slice them in about 1/2". 1cm弱くらいにスライスする |
*Put the sliced peel and water and boil them. (Do it 3 times) 切った皮と水を鍋に入れ、沸騰させる (3回繰り返す) |
*Drain and soak the slices in cold water. (Do it 3 times) お湯を切り、皮を冷水につける (3回繰り返す) |
Put the softened peel and sugar in a pan and cook them about an hour on low heat. 柔らかくなった皮と砂糖を鍋に入れて1時間ほど弱火で煮詰める |
Drain the caramelized sugar.. 蜜を切る |
Dust the peel with granulated sugar. Leave the half where you dip chocolate グラニュー糖をまぶす。チョコレートをディップするところはそのままに |
You may wanna keep some of them for mixing in a cake or cookies.
半分くらいはお菓子作り用に取っておいても良いかもしれません
I am not good at dipping as you see, but here is a result. あまりきれいにディップできていませんが、こんな感じの仕上がりです |
I made orange jam by the meat. 残った果肉はジャムにしました。朝ごはんが楽しみになりますね |
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